Dondurulmuş Yoğurt Bayiliği Veren Şirketler

Başta AVM’ler olmak üzere birçok yerde yeni şubeler açılıyor. Yabancı markaların Türkiye master franchise haklarını alan girişimcilerin çabaları bu pazarı büyütüyor. Franchise altyapısını hazırlayan bu markalar girişimcilere cazip bir iş fırsatı sunacaklarını iddia ediyorlar.

*Yurtdışında yaygın bir şekilde tüketilen dondurulmuş yoğurt Türkiye’de de kendi pazarını yarattı. Yabancı menşeli markaların öncülüğünde büyüyen pazara şimdi yerel markalar giriyor. Şube açmanın maliyeti 5 bin euro gibi makul bir rakamdan başlıyor.

FROZEN (dondurulmuş) yoğurt özellikle ABD, Kanada, İtalya, İspanya ve İsrail’de çok yaygın olarak tüketilen bir ürün. Şimdi bu ülkelerdeki markaların öncülüğüyle tüm dünyaya hızla yayılıyor ve küresel tüketim tarzının bir parçası haline geliyor. Dondurulmuş yoğurt özellikle sağlıklı beslenmeye önem verenler tarafından tüketiliyor. Çünkü hiçbir kimyasal işlemden geçirilmeden dondurulan yoğurt besin değerini kaybetmiyor. Ayrıca taze meyvelerle birlikte servis ediliyor.

Türkiye’de ise dondurulmuş yoğurt pazarı henüz çok yeni. Türkiye’deki ilk dondurulmuş yoğurt mağazaları yaklaşık altı yıl önce İstanbul Istinye Park Alışveriş Merkezi ve Bağdat Caddesi’nde açıldı. Birkaç yıl boyunca sadece bu mekanlarla sınırlı kaldı.

Şimdi ise durum değişiyor; başta AVM’ler olmak üzere birçok yerde yeni şubeler açılıyor. Yabancı markaların Türkiye master franchise haklarını alan girişimcilerin çabaları bu pazarı büyütüyor. Franchise altyapısını hazırlayan bu markalar girişimcilere cazip bir iş fırsatı sunacaklarını iddia ediyorlar. İşte yatırım şartları…

Cl GUSTA

Dört farkiı konsepti var

İtalyan menşeli ci gusta, yaklaşık 40 yıllık bir firma. Dondurma ve pastacılık hammaddelerinin üretiminde uzmanlaşmış. Birçok ülkedeki distribütörleri aracılığıyla faaliyet gösteriyor. 20 ülkede (İtalya, Polonya, Portekiz. Kanada, Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar, Dubai, Çin, Hindistan, Pakistan, Singapur, Tayland, Gana, Tunus…) 30’dan fazla ci gusta şubesi var. Türkiye’ye ise yaklaşık bir buçuk yıl önce Tamy Grup tarafından getirildi.

Ci gusta Türkiye Genel Müdürü Tahir Haytoğlu, “Şirketimiz tamamen franehising sistemiyle büyümek amacıyla kuruldu. Altyapımızı buna göre oluşturduk” diyor. Şirket kısa sürede dört şube açmış. Bunların üçü franchising sistemiyle, diğer şube ise şirket tarafından işletiliyor. Ci gusta yılsonuna kadar beş şube daha açmayı hedefliyor. Önümüzdeki beş yılda ci gusta şube sayısını 25 ’e çıkarmayı planlıyor. Bu konsepte oldukça yoğun ilgi olduğunu belirten Haytoğlu, bu nedenle franchise adaylarını seçerken oldukça seçici davrandıklarını söylüyor. Haytoğlu, para kazanamayacakları yer ve koşullarda şube açılmasına izin vermediklerini sözlerine ekliyor.

Ci gusta’mn stant, küçük mağaza, orta mağaza ve büyük mağaza şeklinde dört konsepti var. Yatırım tutarları da bu konseptlere göre değişiyor. Bir şube açmanın yatırım tutarı konsepte göre 5 ile 20 bin euro+KDV arasında değişiyor. Bu rakama franchise giriş bedeli dahil. Yatırım tutarları iş modellerine göre değişiklik gösteriyor. Sürekli franchise ödemesi olarak aylık cirodan yüzde 5 pay alınıyor. Bunun dışında başka herhangi bir ücret talep edilmiyor. Yeni açılacak şubeler için öncelik verilen herhangi bir bölge yok. Tüm illerden gelecek franchise talepleri değerlendirilecek.

Ci gusta’tanın frozen yoğurtları günlük ve doğal ve katkısız ürünler kullanılarak şubelerde hazırlanıyor. Şubelerde yoğurt dışında İtalyan kahve ve tatlı çeşitleri de bulunuyor. Bazı ürünler merkez ofis tarafından İtalya’dan ithal edilip tüm şubelere dağıtılıyor.

Telefon: 0216 510 10 94

YOGOCUPS FROZEN YOĞURT

Ankara’dan çıkan marka

Ankara merkezli YogoCups Frozen Yoğurt 2013’te kuruldu. Şirket ikinci şubesini İstanbul’da açtı. Bu şube franchising sistemiyle açılmış. Yılsonuna kadar üç şube daha açılması hedefleniyor. Firma toplam 20 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Yaklaşık 8-10 metrekarelik anahtar teslimi bir şubenin yatırım tutarı yaklaşık 65 bin TL. Bu rakama franchise giriş bedeli de dahil, işletme sermayesi olarak yaklaşık 20-25 bin TL gerekiyor. Franchisee’lerden ayda 750 TL, sürekli franchise ödemesi almıyor. Reklam katılım payı yok.

Şirket yeni açılacak şubeler için İstanbul, İzmir, Antalya ve Muğla’ya öncelik verecek. Yeni bir şube açılırken yer seçimi konusunda yatırımcıya destek olunuyor. Uygun yer bulunduktan sonra burası bir ay içinde satışa hazır hale getiriliyor. Personele gerekli eğitimler verildikten sonra satışa başlanıyor. YogoCups Frozen Yoğurt yatırımcıya başlangıç aşamasında başka destekler de sunuyor. Örneğin yeni açılacak şubelere bin porsiyonluk ürün hediye ediliyor. Aranan işyeri özellikleri şöyle sıralanıyor: AVM’ler, şehir merkezleri, yoğun ticaret merkezleri ve turistik işletmeler.

Telefon: 0312 441 71 07

LLAOLLAO

İspanyol menşeli

Llaollao pazarın en yeni markalarından biri. 15 kasım 2013’te İstanbul Marmara Forum’da ilk mağazasını açarak Türkiye pazarına girdi, ikinci şube 29 Ocak 2014’te Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde açıldı. Firma 2014 sonuna kadar 10 şube daha açmayı hedefliyor. Şirket önümüzdeki beş yılda mağaza sayısını 40’a çıkarmayı amaçlıyor.

Llaollao’nın franchise giriş bedeli 10 bin euro. Sürekli franchise ödemesi olarak ciro üzerinden yüzde 4 pay almıyor.

Reklam katılım payı olarak cirodan alman pay ise yüzde 2. Mağaza ölçüleri 25-150 metrekare arasında değişiyor. Ortalama bir mağazanın yatırım tutan 50 bin euro. Ki-osk’lar 16 metrekareden başlıyor, 30 metrekareye kadar çıkabiliyor. Şirket franehise-e’lerle beş yıllık sözleşme imzalıyor. Yeni açılacak şubeler için işlek caddeler ve müşteri potansiyeli olan AVM’lcre öncelik veriliyor. Franehise talepleri değerlendirilirken öncelik verilen şehirler ise İzmir, Bodrum ve Antalya.

İspanya merkezli Llaollao’nun bu ülkede 100 şubesi var. Portekiz, Fransa, Fas, Suudi Arabistan, Singapur, Slovakya, Şili ve Rusya’da da onlarca şubesi var.

Telefon: 0212 225 46 10

YOGOLAT FROZEN

Üç farklı franehise modeli var

Yogolat Frozen Yoğurt, İstanbul merkezli Froyo tarafından piyasaya sunuluyor. Froyo aynı zamanda otel, lokanta ve kafe ekipmanları tedariği yapan Hotello’nun kardeş şirketi. Dolapdere’de 2 bin 500 metrekarelik bir showroom’u var. Burada makine ve dondurulmuş yoğurt hammaddesi satılıyor

Yogolat’ın İstanbul Capitol AVM’de faaliyet gösteren Juice Planet’te bir korner şubesi var. Bunun dışında Bursa Pembe Çarşı ve Adana Çukurova Üniversitesi’nde şubeleri bulunuyor. Şu sıralar yenilenmekte olan İstanbul Başakşehir Prestige AVM’de ise önümüzdeki haftalarda bir şubesi daha açılacak. Bunların dışında nisan ayı içinde Bursa Yalova Yolu Metro Market AVM, İstanbul Maltepe Park, Bodrum ve Diyarbakır’da da şubeler açılacak. Şirket yıl sonuna kadar 15 yeni şube açmayı hedefliyor. Yogolat Frozen Yoğurt, yeni şubelerini franchising sistemiyle açıyor.

Yogolat Frozen Yogurt’a yurtdışından da franehise talepleri gelmeye başlamış. Şirket İngiltere, Fransa ve Rusya’dan franchise talepleri alıyor. Bu arada şirket yurtdışına makine ve malzeme satışlarına başlamış bile. KKTC, İngiltere, Fas, Tunus, Moğolistan, Cezayir, Rusya ve Kazakistan’a ihracat yapılıyor.

Yogolat Frozen Yoğurt, yatırımcılara üç farklı franchising modeli sunuyor. Bunlardan ilki AVM, plaj, eğlence merkezi, sinema, spor merkezi, üniversite kantinleri gibi alanlarda konumlandırılan beş metrekarelik stantlar. Bu standarda dondurulmuş yoğurt dışında, soğuk kahve ve soğuk çikolata satışı da mümkün. Diğeri anahtar teslim kurulan mağaza konsepti ‘Yogolat Shop’lar. Üçüncü konsept ise corner’lar şeklinde açılıyor. Bunlar çoğunlukla kafe, bar ve restoranlarda kuruluyor.

Soğutucu ünite ve bir adet dondurulmuş yoğurt makinesinin olduğu beş metrekarelik stantlarm franehise bedeli, makine tercihine göre 45-65 bin TL+KDV arasında değişiyor. Mağaza konseptinin kurulum maliyeti metrekareye göre değişiyor. Corner’lar ise çift hazneli bir adet dondurulmuş yoğurt makinesi dahil olmak üzere 15 bin TL+KDV. Sürekli franehise ödemesi olarak cirodan yüzde 5 pay almıyor. Şirket girişimcilere başlangıçta 100 paket dondurulmuş yoğurt tozunu ücretsiz olarak veriyor. Türkiye’de faaliyet gösteren frozen yoğurt şirketleri malzemelerini çoğunlukla yurt dışından getiriyorlar. Ancak Yogolat Frozen, dondurulmuş yoğurt yapımında kullandığı malzemeleri kendisi üretiyor. Şirket bunun için dört yıl süren bir Ar-Ge çalışması yapmış. Şirket yoğurt tozlarım da kendisi üretiyor.